donderdag 23 december 2010

dinsdag 21 december 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | definitief model

Vanmiddag heb ik de laatste aanpassingen aan mijn schildersezel aangebracht en nog wat afgewerkt (schuren!)
Hier zijn enkele foto's van het eindresultaat:



















zaterdag 18 december 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | work in progress

Na het maken van mijn maquettes, heb ik een tekening gemaakt waarop alle definitieve maten aangegeven zijn:




















Daarna ben ik van start gegaan in het atelier. In begin was het wat wennen want alle machines waren nieuw voor mij. Ik heb gemerkt dat er veel meer werk in kruipt dan gedacht en dat fouten maken niet altijd erg hoeft te zijn. Door fouten te maken heb ik meestal geleerd hoe het wel moet.
Een citaat dat daar bij aansluit: 'Fail, fail again, fail better' (Samuel Beckett)

Ondertussen is mijn schildersezel bijna af. Foto's volgen binnenkort!

donderdag 25 november 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | uitdieping schildersezel


Ik heb gekozen om de schildersezel verder uit te werken omdat kleuters zich hiermee echte artiesten kunnen voelen. Echte schildersezels zijn vaak heel groot en zien er heel complex uit.
Enkele voorbeelden:



'Schildersezels voor kinderen' zien er vaak niet als een echte schildersezel uit en zijn dikwijls eerder krijtborden of whiteboards.



Bij mijn eerste model waren nog een aantal problemen: 
- er werd teveel materiaal gebruikt (de grondplaat)
- het was niet zeker of de spanbanden genoeg spanden om het latje, dat de rol papier droeg, op zijn plaats te houden.

Ik heb dit opgelost door een andere manier van opspannen te gebruiken en het latje te vervangen door de spanband zelf.

Test nieuwe manier van opspannen. De schilders ezel wordt nu opgespannen door 1 lange spanband die door alle onderdelen gaat.




















Voorkant verbeterd model.                                                                                Achterkant verbeterd model.




Omdat de papierrollen die ik vond op internet nogal breed waren (bijvoorbeeld bij ikea: breedte: 47cm), kunnen tussen de spanbanden enkel grote papierformaten gebruikt worden. (de schildersezel is gemaakt om A2 papier achter de spanbanden te steken)

Niet iedereen heeft natuurlijk zo'n groot papier, daarom zou ik latjes voorzien die je achter de spanbanden kan steken zodat je ook kleinere formaten kan gebruiken.




In die latjes zou ik ook graag uitsparingen maken in de vorm van verschillende figuurtjes (ster, cirkel,...) die dan op het blad overgetekend kunnen worden.








Ik zou bovenaan ook een uitsparing voorzien zodat kindjes na het schilderen hun schortje kunnen ophangen.




Enkele schetsen voor de vorm van mijn uiteindelijke model.

woensdag 3 november 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | nog meer ideetjes

Omdat verschillende van mijn eerste ideeën moeilijk uitvoerbaar zijn in enkel spanband en multiplex, heb ik nog wat verder gezocht naar nieuwe ideeën.
Verder heb ik het klimspeeltuig/speelgoedopberger verder uitgewerkt. De uitwerking ervan is complex geworden omdat het bestaat uit verschillende modules die los elkaar moeten kunnen gebruikt worden.




Een traanvormige schommel waarvan de structuur meeschommelt met het zitje.
Het zitje heeft ook een aparte vorm zodat er in verschillende posities kan geschommeld worden.

Er is wel nog werk aan de stevigheid.













Schets voor het klimrek. Klimrek is zeer letterlijk opgevat: een opbergrek waar echt op geklommen mag worden. Het is de bedoeling dat de vorm samengesteld kan worden uit verschillende aparte blokken.







Een schildersezel voor kleuters.

Achter de spanbanden kan papier gestoken worden, aan het latje bovenaan kan een grote rol papier opgehangen worden.

In het plankje dat door de schildersezel steekt komen gaatjes waar bekertjes (voor verf, potloden,...) in passen.

















Opspanningsmethode

woensdag 27 oktober 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | eerste ideeën verkenning




Mindmap: wat is spelen en waarmee associeer ik multiplex/hout.













Hieronder enkele ideetjes en schetsen voor 'speeltuigen' uit multiplex waarbij gebruik gemaakt wordt van een spanband.

















Schetsen voor een tafel-stoel set waarbij de afstand van het stoeltje en de tafel (en de helling van de tafel) aangepast kunnen worden door de spanband. Op de tekening staat de spanband in het oranje getekend.






Schets en 'maquette' voor een schommelstier. Geen gewoon schommelpaard: het kan alle kanten uit schommelen als een rodeostier. De spanband doet ook dienst als teugels.




















Nog meer schetsen: links: een kast die tegelijkertijd ook een klimspeeltuig is en een 'mobiele boomhut', om het boomhutgevoel ook op bv. een appartement te kunnen beleven.
Rechts: een wiegje en een wip voor 4 kindjes. Onderaan staat ook nog een eerste schets voor de stoel-tafel combinatie.

'Maquette' van de wip voor 4 kindjes.

donderdag 21 oktober 2010

SPEELGOED ONDER SPANNING | projectomschrijving

De rest van dit semester werken we rond 'speelgoed onder spanning'. Het is de bedoeling dat we een object ontwerpen voor kinderen waar mee gespeeld kan worden. Dit kan evengoed een stoel, tafel, bankje,... zijn.
Het product wordt gemaakt uit multiplex en de constructie wordt daarna opgespannen met een spanband. De opzet van het object is dat de ouders een 'zelfbouwpakket' kopen met daarin de multiplexplaten en de spanband. Door de constructie van multiplexplaten op te spannen met de spanband krijgt het zijn stevigheid.

Een voorbeeld van een bestaand ontwerp dat van dit idee gebruik maakt is de 'Cricket chair' van Henry P. Glass.





Deze stoel blijft recht staan door de spanning die ontstaat op de kabels wanneer er iemand in gaat zitten. Het geheel spant zichzelf op.

donderdag 14 oktober 2010

VISITEKAARTJES | definitief prototype

Rekening houdend met de opmerkingen van klasgenoten heb ik mijn prototype nog verder aangepast. De houder is minder dominant geworden, de kaartjes zijn grafisch meer uitgewerkt,...
Ook heb ik voor een perforatie gekozen met insnijdingen van 8mm. Door die grote perforaties is het gemakkelijk om het kaartje af te scheuren en blijft het een mooie vorm behouden.




Mijn definitief prototype in voor- en zijaanzicht.


VISITEKAARTJES | uitdiepen van een concept

Zoals eerder gezegd koos ik mijn eerste kaartje uit om verder uit te werken. Ik heb 5 nieuwe prototypes gemaakt die de verbindig met de bollen gemeenschappelijk hebben.


De eerste wijziging die ik aanbracht was het uitsnijden van het voorste deel. Het kaartje heeft nu meer het uitzicht van een kadertje.



Een ander variatie op het kaartje was een visitekaartje met 4 verbindingen. Het bleek echter nogal moeilijk om dit op te vouwen en snel weer te ontvouwen.



Dit kaartje dient als een soort display waar een bezoeker zelf een kleiner visitekaartje kan uit nemen.



Een vierde uitwerking van mijn visitekaartje is geïnspireerd op het apparaat waaruit je bijvoorbeeld bij de slager een nummertje moet nemen om te weten wie aan de beurt is. De bezoeker trekt een kaartje uit de houder en scheurt het zelf af.



Door het lipje door een knoopsgat te steken en daarna weer door de houder kan dit kaartje aan de hemdzak bevestigd worden als een soort badge. De houder is open gelaten aan 1 kant zodat er verschillende kaartjes in kunnen en je die dan ook vlog kan uitdelen.


Ik koos het vierde kaartje, gebaseerd op de 'nummertjesautomaat', uit om uit te werken als definitief prototype.

VISITEKAARTJES | eerste ideeverkenning

Eerste stap: brainstormen en verschillende conceptjes uitwerken tijdens de eerste les.


Mijn eerste kaartje was 'basic': een kaartje dat door middel van een lusje recht gezet kan worden en zo ook als naamkaartje kan fungeren.


Een ander idee was een kaartje waar de ontvanger onmiddellijk zijn gegevens op invult zodat gegevens invullen geen eenrichtingsverkeer blijft. Door een perforatie in het midden kunnen de kaartjes van elkaar gescheurd worden zonder kapot te gaan.


De eerste les was ik mijn lat vergeten waardoor ik op het idee kwam voor dit visitekaartje. Het combineert een een lat, een gebruiksvoorwerp dat vaak nodig is maar die mensen dikwijls niet bij hebben, en een visitekaartje.

Ik koos ervoor het eerste kaartje verder uit te werken omdat de duidelijke vorm aanspreekt en door de bol is het direct duidelijk hoe je het kaartje in elkaar steekt.

VISITEKAARTJES | Projectomschrijving

'Ontwerp een visitekaartje', zo luidde onze eerste ontwerpopdracht.
Wel golden enkele beperkingen. Zo mocht er enkel met papier (geen lijm, plakband,...) gewerkt worden, moest het eindresultaat in een portefeuille passen en moest ons visitekaartje uitgewerkt worden in zwart, wit of grijswaarden.